Kameraövervakning

I samband med att IP-kamerorna började sätta fart så har kameraövervakningen på senare år exploderat, det kommer nya kameror, inspelningsenheter, programvaror och system varje dag.

Tillsammans med den snabba utvecklingen så ser vi även allt fler lyxsökare, lurendrejare och piratkopior ifrån Kina. Marknaden har börjat eskalera.

 

Går du i tankarna på att köpa övervakningskameror?

Tänk då på att du i de allra flesta fallen måste ha tillstånd att sätta upp dom ifrån Länsstyrelsen. För att få ett kameratillstånd ifrån länsstyrelsen så måste man skicka in en skriftlig ansökan till dom.

I ansökan så ska det framgå vilken typ av utrustning det gäller (kameramodell, lins, objektiv etc.) vart kamerorna är placerade, varför du behöver kameraövervakning och hur länge du ska lagra bildmaterialet.

Länsstyrelsen godkänner sällan en kameraansökan om det inte finns en väldigt bra anledning om varför man behöver det, tänk på att bifoga alla polisanmälningar på eventuella brott som skett då det underlättar ofantligt mycket. Därför är det bra att polisanmäla alla brott/skadegörelser även om man ser det som onödigt.

Vad händer då om man struntar i att ansöka om kameratillstånd hos Länsstyrelsen?

Sitter kamerorna på en sådan plats dit allmänheten har tillträde och utan kameraövervakningsskyltar så riskerar du dyra böter och upp till 3 års fängelse för dold kameraövervakning.

Har du däremot kameraskyltar överallt som inte går att missa så får du plocka ner kamerorna. Samt ev. dagsböter.

Man kan säga att man måste ha kameratillstånd överallt dit allmänheten har tillträde. Med andra ord för att slippa kameratillstånd så måste du ha ett högt staket med låst grind dygnet runt för att inte allmänheten ska ha tillträde, och ingen kamera får se utanför tomtgränsen.

Undantag för kameratillståndet?

Hemma på tomten så får du ha kameror utan tillstånd men inga kameror får se utanför tomtgränsen, du måste skicka in en anmälan om att du har satt upp kameror på ex tomten samt montera kameraskyltar väl synligt.

Har du en butik så får du ha en kamera som tittar mot entrén till butiken utan tillstånd och samma sak gäller även här, en anmälan måste skickas in till Länsstyrelsen om att en kamera är monterad.

Att sätta övervakningskameran längst in i butiken riktad mot entrén funkar inte.             I sådana fall så ska kameran vara in zoomad så att den bara ser entrédörren och inget annat.

Vad gäller i Bostadsrättsföreningar?

Där är det föreningens stadgar som bestämmer innanför portarna vad som gäller och inte. Så att ha en kamera i tittögat som spelar in/tar foton får man ta med föreningen. Spelar däremot inte kameran in så är det okej.